10 ani de acțiuni feministe în stradă

Dezincriminare ACUM!

2 iunie 2019
Palatul Parlamentului - Parc Izvor, București
FOTO de: Asociația SexWorkCall

SexWorkCall a organizat un protest pentru a solicita dezincriminarea totală și de urgență a muncii sexuale.

Organizatoare: Asociația SexWorkCall

Manifest

SexWorkCall, asociație comunitară a lucrătorilor si lucrătoarelor sexuale din România, organizează pe 2 iunie 2019, între orele 17:00-19:00, în Parcul Izvor, un protest prin care solicităm statului roman dezincriminarea totală și de urgență a muncii sexuale. Considerăm că în acest moment, pedepsirea directă și indirectă a muncii sexuale are efecte profund îngrijiorătoare asupra unei întregi categorii de cetățeni.

Munca sexuală este profund stigmatizată, nerecunoscută ca muncă și vazută ca un act imoral, ducând la marginalizare socială și violență împotriva persoanelor care practică orice tip de muncă sexuală.

“Prostituția” a figurat până în 2014 în Codul Penal, România fiind una din ultimele țări din Europa în care lucrătorii și lucrătoarele sexuale au riscat pedeapsa cu închisoarea. Faptul că acum prostituția este considerată “doar” o contravenție nu este de ajuns. Având în vedere numărul alarmant al amenzilor aplicate seară de seară lucrătorilor și lucrătoarelor sexuale pe stradă, cât și abuzurile forțelor de ordine, chemăm la abrogarea articolului 2, pct. 6 și 7 din legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii si linistii publice, dezincriminarea și depenalizarea totală a muncii sexuale, și adoptarea unei legislații asemănătoare cu cea din Noua Zeelandă.

Spre deosebire de modelul de legalizare sau reglementare prezent în Germania sau Olanda, prin care mulți/multe lucrători și lucrătoare sexuale riscă munca în ilegalitate, modelul dezincriminării totale presupune drepturi de muncă și protecție socială.

Criminalizarea muncii sexuale duce la înrăutățirea continuă a condițiilor de muncă și trai, la trafic uman, la imposibilitatea de a ne mobiliza împotriva cazurilor de exploatare. Amenzile continue duc la și mai multă sărăcire, mulți și multe lucrătoare sexuale confruntându-se cu eventualitatea pierderii locuinței.

 Dezincriminarea e unul din pașii importanți către destigmatizare prin recunoașterea muncii sexuale ca muncă și este recomandată de către organizații globale de sănătate, drepturile omului și anti-trafic ca Organizația Mondială a Sănătății, Amnesty International și Alianța Globală Împotriva Traficului de Femei. Într-un context de dezincriminare, începerea, continuarea sau încetarea muncii sexuale se fac în condiții de siguranță, iar accesul la justiție, sănătate, protecție socială se pot realiza mai ușor.

Președinta Asociației SexWorkCall, Antonella Lerca Duda, spune, “Solicităm politicienilor din România să ia măsuri pentru a dezincrimina munca sexuală în România. Lucrătorii și lucrătoare sexuale din România reprezintă un procentaj mare din electoratul lor. Munca sexuală este muncă și drepturile noastre trebuie considerate ca atare”.

De asemenea, pe 28 mai 2019, Asociația SexWorkCall a depus notificarea pentru desfășurarea protestului în Piața Revoluției. Comisia de Ordine Publică din cadrul Primăriei Municipiului București a fost de acord, membri Comisiei semnând în unanimitate protocolul și rămânând în așteptarea avizului favorabil din partea Primarului General, Gabriela Vrânceanu Firea. Pe 30 mai, SexWorkCall a primit protocolul modificat cu pixul de Primarul General, fără a fi consultate în prealabil. Astfel, protestul nostru a fost redirecționat în Parcul Izvor. Considerăm nelegală modificarea acestui protocol după ce Comisia de Ordine Publică a semnat în forma agreată de noi (în Piața Revoluției). Vom face o sesizare la Avocatul Poporului pentru că ne-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare, cât și la Prefectura Capitalei cu privire la modificarea unui document deja semnat.


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram