10 ani de acțiuni feministe în stradă

Vrem adăposturi pentru victimele violenței!

23 aprilie 2019
Primăria Municipiului București
FOTO de: Raja Van Ik

Protest împotriva închiderii de către Primăria București a singurului adăpost non-stop pentru victimele violenței domestice.

Organizatoare: Feminism Romania, Centrul Filia, Asociația E-Romnja

Manifest

Primăria Municipiului București e complice cu agresorii și lasă femeile fără singurul adăpost non-stop pentru victimele violenței domestice!

Centrul de primire în regim de urgență Casa Invicta se închide la data de 1 mai iar Primăria Municipiului București nu oferă alternative.

Timp de peste doi ani, Casa Invicta a găzduit și/sau consiliat 350 de femei. Conform statisticilor centrului, 104 femei și 128 de copii au ajuns la Casa Invicta după ora 16:30, când restul adăposturilor sunt închise. Aceste cifre ne arată nevoia existenței unui adăpost cu orar non-stop: violența nu se întâmplă în intervalul de funcționare stabilit de instituții. Femeile și copiii fug din calea agresorilor la orice oră din zi și din noapte.

Primăria Municipiului București NU respectă legea - Consiliul General al Municipiului Bucureşti are responsabilitatea de a estima dimensiunea locală a situaţiilor de violenţă domestică şi de a aloca un buget adecvat activităţilor din domeniu.

Conform recomandărilor Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei ar trebui să existe minimum:

- un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori.

- un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice.

- un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.

Aceste recomandări înseamnă pentru București asigurarea unei disponibilități de minimum 184 de locuri în adăposturi pentru femei, 5 centre de criză pentru victimele violului, 19 centre de consiliere pentru victimele femei.

În prezent, capitala oferă servicii insuficiente, care nu asigură protecția necesară femeilor, fiind departe de standardele de mai sus.

În loc să suplimenteze aceste servicii, Primăria decide să întrerupă finanțarea unui astfel de centru. Ni se spune că nu este buget. În timp ce noi vedem zilnic cum se irosesc banii în zidurile Catedralei Mântuirii Neamului (20 de milioane de lei anul acesta), în societățile Primăriei înființate peste noapte, în concerte, luminițe și alte lucruri inutile. Femeile primesc doar nepăsare și rea-voință. Pentru Primăria Capitalei, femeile bătute și copiii lor pot dormi pe străzi.

Mergem în fața Primăriei pentru a striga că este inacceptabil și că ne-am săturat! Dreptul la siguranță al femeilor nu trebuie să stea la cheremul unei administrații locale corupte, ineficiente și iresponsabile.

Cerem Primăriei să nu își mai bată joc de victimele violenței domestice și să asigure de urgență finanțare pentru:

- 184 de locuri în adăposturi pentru femei,

- 5 centre de criză pentru victimele violului,

- 19 centre de consiliere pentru victimele femei.

***

Marți dimineață are loc ședința Consiliului General al Municipiului București. Vom pune presiune pe consilieri să dezbată de urgență subiectul finanțării serviciilor.

Vom face un flashmob care nu necesită autorizație.

Ne vom așeza pe trotuarul de vizavi de Primărie, la intrarea în Parcul Cișmigiu.


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram