Catalogul cuprinde imagini de la manifestații publice feministe din România, din perioada 2011 – 2021, strânse laolaltă cu textele lor originale. Tematicile manifestațiilor sunt diverse, atingând de multe ori problema violenței de gen, dar și drepturile reproductive și sexuale sau politicile referitoare la maternitate și la educație, dezincriminarea muncii sexuale, (ne)discriminarea femeilor rome, drepturile femeilor din alte țări (Spania, Polonia, Turcia, Bulgaria).
În textele originale ale manifestelor de la fiecare acțiune veți putea citi apeluri la solidarizare, scandări, luări de poziții, mărturii emoționante, cerințe către autorități și societate. Sloganuri care s-au auzit în stradă - „Credeți-ne”, „Nu ești singură!”, „Solidaritate, să ne unim toate!”, „Cade una, cădem toate”, „De 8 Martie se luptă!”, „Corpul meu, alegerea mea” sunt reamintite în acest catalog, prin imagini și texte.
Imaginile surprind o parte din acțiunile civice feministe din cei 10 ani, cele realizate în stradă sub formă de manifestații publice. Multe alte acțiuni feministe s-au desfășurat în comunități, școli, locuri de muncă sau în cadrul unor întâlniri, dezbateri și mese rotunde cu autorități sau au luat forma unor luări de poziție, petiții și propuneri de politici publice.
Acțiunile în stradă sunt vârful de iceberg al mobilizărilor civice pentru drepturile femeilor și egalitate de gen din ultimii ani, partea vizibilă a multor eforturi pentru a aduce pe agenda publică probleme până nu demult tabu. Lor li se adaugă și acțiunile din zona artei și culturii, din ce în ce mai numeroase, situate în avangarda revendicărilor feministe, din literatură, teatru, film, muzică, artă contemporană etc., dar și activitatea din sfera academică.
Culegerea imaginilor și textelor s-a realizat în baza arhivelor proprii – autoarele fiind parte la multe din manifestațiile publice surprinse de imagini, dar și prin contribuțiile altor persoane participante.
Le mulțumim fotografelor și fotografilor care ne-au transmis pro-bono materialele lor.
Acest catalog are în principal un scop de documentare istorică și socială.
Material publicat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, proiect derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă̆ în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.