10 ani de acțiuni feministe în stradă

Revendică-ți spațiul!

8 Martie 2016
P-ța Mihai Viteazu, Cluj-Napoca
FOTO de: Robert Putean

Marș feminist cu ocazia zilei de 8 martie.

Organizatori: Colectivul Ⓐcasă

Manifest

8 Martie.

Ziua în care sărbătorim victoriile surorilor noastre de-a lungul timpului și lupta de eliberare a femeilor de sub opresiunea sistemului patriarhal.

Ne revendicăm spațiul!

Ziua care ar fi trebuit să glorifice mișcarea de rezistență a femeilor s-a transformat într-o sărbătoare menită să reîntărească relatii de putere și comportamente opresive, stabilind normele pe care trebuie să le îndeplinești să fii femeie. Rolul femeii în societate este definit încă o dată în interesul obținerii de capital și putere. Dar nu e suficient să fim văzute, fără să fim auzite!

Ne revendicăm spațiul!

Au fost prea multe încercări de a ne ține departe una de alta. Avem de-a face cu prea multe stereotipuri, mituri, roluri pre-stabilite! Într-o cultură a violului, vocile noastre sunt reduse la tăcere, suntem blamate dacă nu ne conformăm normelor impuse de patriarhie și capitalism. Orice încercare de a lupta împreună împotriva opresiunii este vazută ca un atentat adus masculinității și nu ca o luptă de eliberare dusă pentru abolirea normelor sociale impuse de capitalism și implicit, patriarhie. Orice abatere de la tiparul conceput pentru a ne ține tăcute și mici este considerată o îndrazneală, o ofensă sau nebunie. În cel mai bun caz, utopie.

Ne revendicăm spațiul!

De data aceasta este despre, cu și pentru femei! Vrem să ne auzim vocile și vrem să ne bucurăm împreună într-un cadru sigur și prietenos.

Oricine vrea să ni se alăture este binevenit/binevenită la marș!

Înțelegem feminismul ca o mișcare de eliberare, de solidaritate și organizare împotriva patriarhatului și sexismului. Patriarhatul este un sistem ce lucrează la toate nivelele. El structurează nu doar cazuri evidente de discriminare de gen, ci și modul în care privim și ne raportăm la lume în general, modul în care interacționăm unii/unele cu alții/altele. Noi zicem că: Sexismu-i nașpa! Pentru că cei/cele care fac remarci sexiste sau acționează în baza unor credințe sexiste asumă din start, voit sau nevoit, ca bune rolurile sociale impuse și valorile pe care un gen sau altul trebuie să le aibă. Înțelegem că multe din comportamentele noastre sunt sculptate de societate, că aceste comportamente și atitudini sunt de multe ori inconștiente, dar vrem să ne dăm, în sfârșit, spațiul și timpul să construim împreună un nou model de organizare, bazat pe egalitate si înțelegere. Vrem să nu mai îngrădim liberele alegeri ale persoanelor când vine vorba de genul cu care se identifică, să nu mai categorizăm și să ne lăsăm fascinați/te de paleta de opțiuni pe care cineva poate să o abordeze. Sexismul e ca discriminarea pe bază de rasă, clasă sau orientare sexuală. Discriminări care sunt toate nașpa! Și apoi, când acestea toate se intersectează, vorbim de adevărata luptă pe care trebuie să o ducem! O luptă de eliberare de sub bocancul normativității, performanței, autorității și machismului. Vă chemăm astfel la solidaritate, căci feminismul este pentru toți și toate!

Această lună este o chemare la auto-reflecție și învățare împreună! Vrem să ne solidarizăm mai mult, să ne ascultăm mai mult; să înțelegem cum sistemul în care trăim ne formează credințele, acțiunile și sentimentele și care sunt metodele de a ne elibera din această structură prestabilită, atât de ierarhică, dominantă și constrângătoare.

Lupta e atât individuală, dar și colectivă.


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram