10 ani de acțiuni feministe în stradă

Liturghie Feministă de 8 Martie

08 Martie 2020
Catedrala Mântuirii Neamului, București
FOTO de: Vitalie Brega, Ramona Copil

Manifestație împotriva sexismului și homofobiei promovate de BOR și față de alocarea de fonduri din bugetele publice către Biserică, în detrimentul finanțării serviciilor de asistență și protecție socială.

Organizatoare: Grupul Mulțumesc pentru Flori, cu promovare prin Feminism Romania, Centrul Filia, Asociația E-Romnja, Colectiva Autonomă Macaz

Manifest

Pe 8 martie, de Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor, manifestăm împotriva unei instituții misogine, homofobe și lacome!

Am ales să venim în fața Catedralei Mântuirii Neamului ca să ne arătăm revolta față de discriminările promovate de BOR și față de alocarea de fonduri din bugetele publice către Biserică, în detrimentul finanțării serviciilor de asistență și protecție socială. Stat complice și delăsător, nu mai da bani cu nemiluita la BOR!

Femeile sunt egale cu bărbații, în toate domeniile - spune legea. Dar Biserica pune în plan superior bărbatul și în plan secundar femeia - în familie, în spațiul public și în propria ierarhie internă. Cler misogin, nu ne predica cum să trăim!

Toți cetățenii sunt egali în fața legii - scrie în Constituție. Dar Biserica neagă dreptul persoanelor de același sex de a forma un cuplu prin parteneriat civil sau de a se căsători. Popi transfobi și homofobi, iubirea noastră nu e treaba voastră!

Tinerii au dreptul la educație privind sănătatea reproductivă și sexuală, dar Biserica se opune vehement introducerii orelor de educația sexuală în școli, accesului tinerilor la informații despre corpurile lor, și afirmă că numărul mare de sarcini la adolescente este doar problema fetelor rome care fac prea mulți copii. Înalte fețe ale BOR, lăsați tinerii să învețe despre corpurile lor!

Femeile, indiferent de clasa, etnia, religia sau zona geografică din care provin, au dreptul la întrerupere de sarcină în siguranță, gratuit și accesibil, dar Biserica spune că avortul este o crimă și descurajează utilizarea contraceptivelor. Patriarhul a oferit medalii unor medici ginecologi care refuză accesul femeilor la întreruperi de sarcină în spitale publice. Bărbați în sutane, nu vă privesc deciziile noastre despre avort, pilule și tampoane! 

Femeile au dreptul la o viață în familie fără violență, dar unele fețe bisericești spun că „rufele se spală în familie”, „femeia să-și poarte crucea” și să „dea ascultare bărbatului”. Acest tip de mesaje sunt un obstacol în calea eliberării femeilor din relații abuzive.

România este printre cele mai sărace țări din UE, cu milioane de oameni care au emigrat pentru salarii decente în alte țări, dar Biserica nu se sfiește să ceară bani de la persoanele sărace  și de la Stat pentru a construi o Catedrală care a înghițit sute de milioane de euro. 

Parlamentul, Ministerul Educației, unele primării și instituții publice au fost complice la acțiunile Bisericii care contravin drepturilor și libertăților cetățenești. Ajunge!

Credem în libertatea de gândire, conștiință și religie, ca drept fundamental al creștin-ortodocșilor și al tuturor persoanelor care aleg sau nu să își exprime convingerile. Prin această manifestație dorim să criticăm acțiunile instituției Bisericii Ortodoxe Române, care încalcă principiile statului de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale femeilor, ale persoanelor LGBTQ+ și ale altor categorii. Și care pune mai presus propriile interese față de nevoile persoanelor marginalizate și sărace. logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram