În semn de solidaritate cu surorile noastre de peste tot din lume, a fost organizat şi în România flashmob-ul „Violatorul ești TU”. Cântecul “Un violador en tu camino” a pornit în Chile în Noiembrie 2019 de la colectiva feministă Las Tesis, în semn de protest împotriva violenţei sexuale şi de gen, şi s-a răspândit în multe alte ţări din America Latină şi din lume.
Evenimentul din București s-a desfășurat inclusiv în limba Romani pentru a atrage atenția că femeile rome din România se confruntă atât cu sexismul cât și cu rasismul autorităților și ale societății.
Nu s-au schimbat multe din iulie 2019, deși ne-am fi așteptat ca autoritățile să reacționeze mai rapid după cazul Caracal. Anul 2020 a debutat cu scandalul primarului PNL care a violat două minore traficate. Din cauza traumei, una dintre fete a încercat să se sinucidă. Primarul nu a pățit nimic, iar politicienii nu au luat atitudine publică împotriva violenței la care sunt supuse fetele și femeile în această țară. Cât timp mai băgăm sub preș o realitate pe care femeile sunt obligate să o trăiască zi de zi?
Violenţa împotriva femeilor este în continuare tacit sau explicit acceptată atât la nivel de societate, cât şi la nivel instituţional. Statisticile pentru România arată că 1 din 4 omoruri au loc în familie, în jur de jumătate dintre cetățeni cred că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe, iar 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani. 81% din cazurile de violenţă se petrec la domiciliu – atât în rural (53% din cazuri), cât şi în urban (47%). Tot în 81% dintre cazuri, victimele violenţei sunt femei, iar în 92% dintre cazuri bărbaţii sunt agresori. 1 din 4 românce a fost agresată fizic sau sexual de partener. Cu toate acestea, doar 4% din actele de violenţă ajung în instanţă. În plus, România este una dintre principalele țări de origine ale victimelor traficului de persoane din Europa, de multe ori traficul având loc cu complicitatea autorităților.
În semn de solidaritate cu surorile noastre din toată lumea, am ales să organizăm şi în România flashmob-ul „Violatorul ești TU”, tocmai pentru a arăta, încă o dată, că sexismul şi violenţa împotriva femeilor sunt normalizate în toate societățile patriarhale atât din Est cât și din Vest, NU sunt doar o excepție românească sau un semn de „necivilizație”. Evenimentul se va desfășura inclusiv în limba Romani pentru a atrage atenția că femeile rome din România se confruntă atât cu sexismul, cât și cu rasismul autorităților și ale societății și sunt afectate dublu de violența sistemică rasist-misogină.
Funcționăm sub formă colectivă, feministă și am inițiat mişcarea #CadeUnaCădemToate în solidaritate cu mişcarea feministă intersecţională mai amplă – #NiUnaMenos, şi cu celelalte iniţiative similare din Europa, America Latină, SUA şi nu numai, care luptă pentru drepturile femeilor indiferent de culoare, etnie, naţionalitate sau orientare sexuală.
Feminismul nostru este intersecțional. Adesea, cele mai vulnerabile dintre noi și cele expuse violențelor multiple din partea instituțiilor statului și discursului public sunt femeile cu mai multe identități intersectate: femeile rome, femeile sărace, femeile lesbiene, femeile transgender, lucrătoarele sexuale, femeile migrante, femeile cu abilități diverse și suferințe psihice ș.a. Suntem solidare una cu alta și nu le lăsăm în urmă pe nici una dintre surorile noastre. Cade una, cădem toate!
Cântecul “Un violador en tu camino” a pornit în Chile în Noiembrie 2019 de la colectiva feministă Las Tesis, în semn de protest împotriva violenţei sexuale şi de gen, şi s-a răspândit în multe alte ţări din America Latină şi din lume.
În luna femeilor vrem respect, egalitate, dreptate, siguranță și toleranță-zero față de orice formă de agresiune.
Cerem:
- Formarea obligatorie a polițiștilor, personalului juridic și medical în problematica violenței de gen. De cele mai multe ori, reprezentanții instituțiilor sunt misogini, rasiști, homofobi, transfobi și nu au cunoștințe specifice despre nevoile victimelor.
- Simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale, cu respect pentru femei, fără a le obliga să retrăiască trauma.
- Debirocratizarea procesului de eliberare gratuită a certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență.
- Mai multe adăposturi în toată țara pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală, cu funcționare non-stop și capacitate raportată la cifra reală a femeilor care au nevoie de ajutor, indiferent de statutul actului de identitate.
- Depenalizarea și dezincriminarea muncii sexuale. Munca sexuală este muncă! Lucrătoarele sexuale sunt constant abuzate de polițiști și blamate de societate.
- Monitorizarea tuturor persoanelor condamnate pentru fapte contra vieții, libertății și integrității sexuale.
- Simplificarea procedurii prin care persoane abuzate sau ignorate de către agenți ai Poliției să poată depună plângeri împotriva acestora.
- Întărirea și subvenționarea serviciilor publice de transport și locuire la nivel național. Transportul public în siguranță este o nevoie de bază pentru fete și femei. Accesul la locuire ajută femeile să iasă mai ușor din situația de violență.
- Introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen. E nevoie să învățăm să nu mai trăim într-o societate sexistă!
Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro
Coaliția pentru Egalitate de Gen