10 ani de acțiuni feministe în stradă

Flashmob antidiscriminare la Cotroceni

19 iunie 2013
Palatul Cotroceni, București

Declarațiile președintelui Traian Băsescu, care au iscat protestul:  „Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic (...) Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (...) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”.

Organizatoare: E Romnja, Centrul Filia, Asociația Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Manifest

Joi, 20 iunie, la ora 10:30, mai multe organizații, grupuri informale sau cetăţene și cetățeni vor protesta la Cotroceni, printr-un flash-mob artistic, față de declarațiile rasiste, sexiste, clasiste și naționaliste ale președintelui Traian Băsescu.

Declarațiile președintelui Traian Băsescu constituie un atac la adresa demnității cetățenelor și cetățenilor României, cuprind o serie de discriminări la adresa mai multor categorii de persoane și reflectă o gravă abatere de la responsabilitatea de reprezentant politic pe care funcția sa o cere. Prin cuvintele sale Traian Băsescu indică al cui președinte consideră că este și al cui nu este, lucru inacceptabil într-o democrație.

Declarațiile președintelui Traian Băsescu sunt discriminatorii față de femei

Declarației președintelui “Cred că natalitatea este o misiune pe care şi femeile din România trebuie să şi-o asume” noi îi răspundem următoarele. În primul rând, cuvintele sale denotă o ignoranță sexistă privind trecutul acestei țări, în care mii de femei au murit pentru că logica naționalistă și politicile demografice ale statului roman comunist au fost mai importante decât drepturile lor reproductive, sănătatea, libertatea și demnitatea lor. În al doilea rând, declarația președintelui este discriminatorie la adresa femeilor a căror umanitate este redusă la corpuri producătoare de cetățeni pentru națiune. În al treilea rând, Traian Băsescu operează într-o logică patriarhală în care consideră că el, ca președinte și bărbat, poate indica femeilor să nască și de ce să nască un copil, trădând o profundă incapacitate de a respecta autonomia personală a fiecărei femei. Nu în ultimul rând, președintele Traian Băsescu perpetuează și încurajează stereotipuri de gen, conform cărora femeile trebuie să devină mame și sunt definite prin aderența sau lipsa de aderență la maternitate, afirmând că “maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii“.

Declarațiile președintelui Traian Băsescu sunt discriminatorii față de persoanele de etnie romă.

Cuvintele președintelui "Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate?” denotă în mod clar o împărțire rasistă și naționalistă inacceptabilă a femeilor în mame dezirabile și mame nedezirabile, pe criterii etnice. De asemenea, președintele Traian Băsescu contribuie la perpetuarea stereotipurilor rasiste cu privire la femeile rome și la devalorizarea maternității acestora. În fapt, președintele României îndeamnă cetățenele României să nască copii albi, etnici români, într-o logică discriminatorie și naționalistă evidentă în următorul fragment, în care președintele prognozează "o schimbare consistentă a structurii populaţiei pentru că avem minoritatea romă, care este extrem de productivă". Cuvintele președintelui sunt cu atât mai grave având în vedere că la începutul acestui an o organizaţie extremistă a cerut sterilizarea femeilor rome, iar un consilier local al PNL a susţinut public iniţierea unui program pentru a le steriliza. Astfel că declaraţiile sale contribuie la agravarea rasismului față de femeile rome şi denotă lipsă de responsabilitate faţă de toate cetăţenele acestui stat.

Declarațiile președintelui Traian Băsescu sunt discriminatorii față de femeile sărace

Declarațiile președintelui Traian Băsescu au fost făcute la o întâlnire a femeilor de afaceri, unde a discutat și prezența femeilor în poziții de conducere politică sau economică. Prin declarațiile sale clasiste, președintele României a considerat dezirabile nașterile unor copii de către femei albe și care au un statut social și economic crescut. Restul femeilor sunt discriminate și marginalizate în această logică. Președintele ignoră realitatea economică a României, în care maternitatea este deseori însoțită de sărăcie, mortalitate maternă și mortalitate infantilă crescute, femeile nu au acces la servicii decente de sănătate, de îngrijire a copiilor, de protecție socială.

Președintele Traian Băsescu ignoră aceste femei sărace, prezente sau viitoare mame, și neagă responsabilitatea statului față de ele pentru că în lumea președintelui, mamele dezirabile și patriotice sunt cele care au bani, culoarea pielii potrivită și un statut social crescut.

Ne manifestăm joi la Cotroceni pentru a cere președintelui Traian Băsescu să își ceară scuze publice pentru declarațiile făcute, solicităm sancționarea acestor declarații de către instituțiile abilitate, delimitarea față de aceste declarații din partea altor reprezentanți politici și cerem din partea cetățenelor și cetățenilor României să nu accepte o retorică care ne subminează solidaritatea reciprocă.

MESAJE DE PE PANCARTE

“Sărăcie, rasism, misoginism. Toate <misiunile> preşedintelui”

“<Patriotismul> comunist a omorât mii de femei”

 “Femei albe, femei rome, femei sărace. Solidaritate”

“Copilul ei, dreptul ei”

“Cartonaş roşu. Copiii – alegere, nu datorie. Femeile rome, cetăţene”

 “Preşedinte european, uterul meu nu e competenţa ta”

“Preşedinte jucător, pentru ţară şi popor, naşte tu cu drag şi spor”.


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram