10 ani de acțiuni feministe în stradă

Flashmob: 33 de femei ucise

20 octombrie 2021
Piața Victoriei, București
FOTO de: Simion Mechno /Agerpres

Activistele s-au reunit într-un flashmob în fața Guvernului din Piața Victoriei, pentru a atrage atenția că 33 de femei au fost ucise de parteneri, foști parteneri sau membri ai familiei în primele opt luni ale anului 2021 și că statul nu face suficient pentru a le proteja. Criza politică și criza sanitară nu pun violența în așteptare. Dimpotrivă, violența împotriva femeilor crește atunci când societatea trece prin perioade de criză.

Organizatori: Rețeaua VIF

Manifest

Astăzi am ieșit în fața Guvernului pentru a trage un semnal de alarmă asupra violenței împotriva femeilor. Violență care, deși ignorată atât la nivel social cât și politic, continuă să aibe loc și să fie agravată de contextul actual.

Femeile se confruntă în această perioadă cu o dublă criză: nu doar cea a pandemiei ci și cu teroarea constantă și de altfel anterioară pandemiei: aceea a violenței de gen, care continuă să facă ravagii și să transforme viețile a mii de femei într-un coșmar cotidian.

Nu suntem în siguranță nicăieri, nici pe stradă nici în propria casă. Iar dacă partenerul sau un membru din familie ne agresează, nu avem unde merge; nu putem accesa servicii sociale care să ne vină în ajutor.

Deși a trecut mai bine de un an de pandemie, situația agravată a accesului femeilor la servicii sociale în situații de violență de gen nu s-a îmbunătățit. Dimpotrivă. În timpul izolării supraviețuitoarele nu au putut să acceseze servicii de medicină legală, asistență juridică sau socială. În acest moment femeile bătute care caută asistență medicală nu pot beneficia de tratament.

426 femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 8 ani. Pe timp de pace, în România, au fost ucise de 16 ori mai multe femei și fete decât au fost uciși, în războiul din Afganistan, soldați români pe parcursul a 19 ani. Statul român are obligația constituțională de a garanta tuturor femeilor și fetelor dreptul la o viață în siguranță. Fiecare caz de violență domestică și de gen arată eșecul statului în garantarea drepturilor fundamentale.

Ne dorim respect, siguranță și tratament nediscriminatoriu pentru fete și femei pe timpul pandemiei. Vrem să fim în siguranță. Vrem să fim auzite. Acum.


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram