10 ani de acțiuni feministe în stradă

Cade una, sărim toate!

8 martie 2021
Prefectura Cluj
FOTO de: George Zamfir

Criza social-economică declanșată de pandemie afectează disproporționat femeile. De 8 martie s-a organizat un protest la Instituția Prefectului din Cluj-Napoca, în paralel cu cel de la Guvernul din București.

Organizator: Căși sociale ACUM / Social housing NOW

Manifest

Criza social-economică declanșată de pandemie afectează disproporționat femeile. De 8 martie - ziua internațională de luptă pentru drepturile femeilor - mergem la Instituția Prefectului din Cluj-Napoca (și la Guvern în București) să tragem un semnal de alarmă: modul în care autoritățile au gestionat pandemia a agravat multe dintre problemele cu care femeile se confruntă.

Pe 8 martie la ora 12 hai alături de noi în fața prefecturii din Cluj-Napoca să facem vocile noastre auzite. Vom scanda împreună o poezie feministă, pe care o puteți accesa aici: https://bit.ly/3r3FTm0

 Incidența cazurilor de violență sexuală și domestică a crescut, accesul la serviciile sociale și medicale a fost îngreunat, munca domestică și munca de îngrijire apasă și mai tare pe umerii femeilor, pe fondul închiderii școlilor și grădinițelor.

 Femeile poartă povara pandemiei! Munca noastră esențială menține societatea pe linia de plutire. Totuși, creșterea șomajului în pandemie a afectat mai ales femeile: în timp ce numărul bărbaților șomeri a scăzut cu 4%, cel al femeilor a crescut cu 7%. Două treimi din persoanele disponibilizate au fost femei. De multe ori, muncile făcute cu precădere de femei, deși considerate esențiale, sunt prost remunerate și nu sunt apreciate la adevărata lor valoare în societate.

 Acasă este spațiul nostru vital, un loc al revendicărilor feministe, al grijii noastre, al muncii noastre. Acasă este spațiul în care ni s-a spus să stăm în siguranță în timpul pandemiei.
Dar ce faci când acasă nu este un loc sigur? Sau când nu ai un acasă? Problemele locative existau dinainte de criza declanșată de pandemie. Acum, într-o lume globală în care profitul este pus înaintea sănătății oamenilor și a mediului, toate greutățile cu care deja ne confruntăm s-au intensificat! Supraaglomerare, condiții indecente de locuire, datorii la utilități - toate acestea, în timpul pandemiei, ne pun și mai tare în pericol!

 Ne opunem valului de măsuri de austeritate și oricăror politici economice și fiscale care au efecte negative asupra celor care se confruntă deja cu sărăcia, precaritatea și vulnerabilitatea. Vrem fonduri pentru sănătate, educație,politici sociale și locuințe sociale. Ne-am săturat ca viețile, drepturile și nevoile noastre să fie ignorate. Ne-am săturat ca misoginia generalizată, clasismul, rasismul și sexismul instituționalizat să ne transforme în cetățene de mâna a doua.

#MulțumimPentruFlori, dar de 8 martie vrem siguranță și respectarea drepturilor și demnității femeilor.
#SolidaritateFeministă
#8MartieFeminist

Acest eveniment face parte din acțiunile colective organizate de rețeaua vastă feministă #MulțumescpentruFlori sub umbrela sloganului din acest an, ”Misoginia cealaltă Ppandemie”. Vezi manifestul comun și toate revendicările în evenimentul protestului din fața Guvernului pe 8 martie: https://fb.me/e/1WycqHc1J

De 8 Martie luptăm pentru drepturile noastre! ⚥
De 8 Martie ne ridicăm și strigăm:
Misoginie - cealaltă pandemie! Cade una, sărim toate!

#MisoginieCealaltăPandemie
#SăptămânaFeministă
#MulțumescPentruFlori
#CadeUnaCădemToate
#CadeUnaSărimToate
#OneFallsWeAllRise
#WeStrike
#EssentialStruggles8M
#EssentialStrike
#EAST8M
#MyInvisibleWork


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram