10 ani de acțiuni feministe în stradă

Vrem drepturi de sănătate și sănătate mintală

05 Martie 2021
Ministerul Sănătății
FOTO de: Cristina Matei

Participantele au dorit să atragă atenția că sănătatea femeilor, dar și a persoanelor queer din România a fost afectată în mod deosebit de sever de pandemie, iar starea mentală a acestora a avut de suferit.

Organizatoare: Grupul Mulțumesc pentru Flori

Manifest

În martie, odată cu Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor, ne spunem ofurile, ne cerem drepturile!

Odată cu Ziua Internațională a Femeilor comemorăm realizările și luptele femeilor din România. Sănătatea femeilor, dar și a persoanelor queer din România (persoane aparținând minorităților sexuale și de gen)  a fost afectată în mod deosebit de sever de pandemie, iar starea mentală a acestora a fost șubrezită. Stările de anxietate, stresul, depresia au devenit generalizate pe fondul incertitudinii, fricii de a pierde locul de muncă, fricii de îmbolnăvire și deces, suprasolicitării emoționale cauzate de îngrijirea permanentă a copiilor, a bolnavilor sau a vârstnicilor. Acestea au produs o traumă la nivel colectiv, ce nu trebuie negată.

Accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină (avortul la cerere) a fost drastic limitat în spitalele publice și private pe perioada stării de urgență și a fost reluat doar parțial și deficitar în momentul de față. Femeile gravide și cele care alăptează au fost la rândul lor afectate de restricțiile impuse în secțiile de obstetrică - ginecologie și neonatologie din spitale, din cauza pandemiei. 

Totodată, femeile au fost și sunt cele mai expuse îmbolnăvirii cu COVID-19 din cauza meseriilor ce le-au aruncat în prima linie - cadre medicale, vânzătoare, îngrijitoare, lucrătoare sociale și lucrătoare sexuale; cele mai expuse pierderii locului de muncă și, totodată, cele mai expuse muncii domestice, mult mai solicitante în ultimul an. Deteriorarea psihică, fizică și economică a unor categorii de femei din timpul pandemiei are nevoie de atenție și rezolvare. E timpul să nu mai băgați sub preș nevoile noastre, e timpul să ne ascultați și să ne sprijiniți!

Autoritățile publice trebuie să asigure accesul la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă în spitalele publice și, totodată, să extindă serviciile de asistență psihică și psihiatrică. 

Accesul la serviciile de sănătate ar trebui să fie gratuite pentru cele fără asigurare medicală și finanțat integral de asigurarea medicală de stat pentru cele asigurate, să fie sigur și să fie accesibil pentru toate indiferent de clasă, etnie, orientare sexuală, zonă geografică, etc.

Cerem ce ni se cuvine, indiferent de scenariul epidemiologic:

 • Acces necondiționat și constant la întreruperi de sarcină și la metode contraceptive:
  Toată lumea ar trebui să aibă acces la metode contraceptive - indiferent că e vorba de prezervative, anticonceptionale, dispozitive intrauterine sau blocarea trompelor uterine -  fără proceduri complicate, judecată a cadrelor medicale sau ale farmaciștilor, prețuri inaccesibile, pentru ca sarcinile nedorite să poată fi evitate pe cât posibil. 

Mai multe instituții au încălcat pe timpul pandemiei drepturile persoanelor care au solicitat efectuarea întreruperii unei sarcini, refuzându-le acestora cererea - deși aceste intervenții sunt un serviciu medical esențial ce nu suportă amânare, putând fi desfășurat doar în primele 14 săptămâni de sarcină, iar consecințele directe ale suspendării sale punând în pericol viața și integritatea fizică a celor în nevoie. Oricine ar trebui să poată apela la o întrerupere de sarcină dacă asta decide în termenul legal sau dacă aceasta îi este recomandată medical, în orice context. Corpul nostru - alegerea noastră!

 • Accesul femeilor gravide la consultații și tratamente gratuite pe timpul sarcinii, în sistemul public: Pentru femeile aflate în zone rurale, aflate la distanțe mari de cel mai apropiat spital, recomandăm echipe mobile formate din medic și asistenți, care să asigure monitorizarea sarcinii în condiții optime.
 • Asigurarea accesului la produse sanitare menstruale (prin eliminarea taxelor, prin distribuție gratuită în școli și pe stradă, prin controlul prețurilor) .
 • Accesibilizarea serviciilor de terapie:
  Deși femeile și persoanele queer sunt cele care fac cea mai multă muncă emoțională și cele care sunt cel mai adesea puse în situații traumatizante, acestea nu au deseori acces la terapie care le-ar putea salva viața și/sau îmbunătăți bunăstarea vieții considerabil. 

Vrem terapie care să fie accesibilă pentru toată lumea, fără să ne coste o mână și-un picior, unde să fim în siguranță, să fim ascultate și sprijinite în orice condiții. Terapia nu e o un lux, e o nevoie! 

 • Tratamente decontate complet pentru persoane cu boli cronice, suferințe psihice, situație economică precară
 • Crearea și accesibilizarea unor spații pentru dezvoltarea unor comunități de întrajutorare (centre comunitare, grupuri de sprijin etc):

Pandemia a amplificat foarte mult sentimentul de singurătate și nevoia de comunitate care deja exista. Avem nevoie de spații comunitate primitoare și sigure unde oricare dintre noi poate merge pentru a petrece cu timp cu alții, a împărtăși idei, a ne confesa și a cere sfaturi sau sprijin. 

 • Educație sexuală pentru toți tinerii, adaptată în funcție de vârstă și nevoi:

În 2021 prima naștere a fost aceea a unei fete minore, România aflându-se pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naștere în rândul mamelor adolescente.

Este inadmisibil ca tinerii și adulții deopotrivă să nu știe cum funcționează corpurile lor, cum se pot proteja, ce pot face într-o situație sau alta, ce e normal și ce nu la cum se manifestă ei sau corpurile lor. 

 • Context domestic în care ne putem atinge potențialul și trăi vieți echilibrate: (combaterea violenței domestice, a muncii fetelor eleve, studente, liceene cărora le-a fost greu să fie prezente și la orele online și/sau fizice dar și la ce se întâmplă în casă, respectiv munca domestică distribuită inegal între membrii familiei de pildă, a lipsei accesului la servicii precum acela de îngrijire a copiiilor șamd)
 • Educarea personalului ginecologic pentru a fi informat de chestiuni legate de consimțământ, pregătit pentru interacțiunea cu persoane queer, trans sau non-binare, cu lucrătoare sexuale sau persoane în relații non-monogame. 
 • Educarea personalului medical și psihiatric în spirit feminist intersecțional și queer, anti-sanist, anti-abilitist și anti-rasist prin introducerea unor module în programele universitare și prin cursuri adiționale la locul de muncă. Gata cu discriminarea femeilor și bărbaților transgen, persoanelor non-binare, persoanelor cu dizabilități sau cu suferințe mentale, gata cu tratamentul infantilizant sau ignorarea nevoilor noastre!

logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram