10 ani de acțiuni feministe în stradă

STOP hărțuirii stradale!

19 Octombrie 2014
București, Chișinău

Primul protest din România împotriva hărțurii sexuale a femeilor în spațiul public.

Organizatoare: Simona Chirciu - Centrul Filia (București)

Manifest

București

Marsul impotriva hartuirii stradale din 19 octombrie a avut ca scop atragerea atentiei asupra neregulilor din spatiul public. Strada este un bun public de care cu totii trebuie sa ne bucuram si sa ne simtim in siguranta. Femeile insa, intotdeauna sunt constranse de ora la care sa iasa pe strada, fiind abuzate si agresate de barbati daca aleg o ora tarzie. Astfel ca marsul s-a derulat pe ruta Cercul Militar-Calea Victoriei-Splaiul Independentei – Piata Constitutiei – Parc Izvor, atragand atentia asupra constientizarii si combaterii hartuirii stradale.

Mesajele marsului au fost indreptate impotriva patriarhatului, impotriva manifestarii violentei stradale asupra femeilor, avand rolul de a-i face pe oameni sa constientizeze acutizarea acestei probleme in societatea romaneasca. Impactul a fost unul destul de mare, oamenii oprindu-se pentru a ne privi cateva minute, pentru a ne adresa intrebari, pentru a-si manifesta solidaritatea sau pentru ca erau curiosi sa vada ce se petrece si care este miza acestui mars. Desigur, au fost mai multe doamne comparativ cu numarul domnilor, care s-au oprit sa priveasca, dand din cap aprobator sau zambind multumite ca cineva le reprezinta interesele, le apara demnitatea ai drepturile, mentionând necesitatea sigurantei in public.

S-au scandat mesaje precum ,”nu ma simt flatata sa fiu agresata” , ”pot sa fiu si goala, pe corpul meu nu pui mana decat daca vreau eu” , ”spatiul public trebuie sa fie sigur pentru toata lumea”, ”hartuirea trebuie sanctionata”. De asemenea, s-a scandat pentru adoptarea unei legi care sa sanctioneze acest tip de hartuire si sa garanteze un spatiu public mai sigur. Prezenta mass-mediei a facut posibila remarcarea evenimentului, unele participante la mars oferind interviuri cu privire la experientele neplacute traite pe strada, au vorbit despre modul in care s-au simtit si cat de marcante au fost aceste intamplari.

Din pacate nu au lipsit nici grimasele si zambetele ironice ale barbatilor carora li se parea inutil acest mars, insa au fost si barbati care au empatizat cu aceasta cauza si au recunoscut aceast aspect ca fiind unul foarte grav si marcant pentru femei.

Cultura respectului, a consensului, a consimtamantului sunt inca aspecte slab internalizate in mentalul societatii noastre, oamenii fiind profund influentati de valori patriarhale, barbatii considerand ca femeile isi doresc o astfel de abordare pe strada din cauza prejudecatilor si stereotipurilor pe care acestia le au, dar si din cauza raportului de inegalitate pe care cultura societala inca il mai promoveaza, in toate sferele publice si private.

Noi, voluntarii, cat si alte persoane membre si membrii ale altor ong-uri sau pur si simplu oameni care au constientizat gravitatea acestei probleme si s-au alaturat acestui mars, am fost foarte incantati sa luam parte la un astfel de eveniment, sperand ca am trezit interesul de a elimina aceasta problema, de a crea forta mobilizatoare necesara intregii populatii pentru a schimba mentalul colectiv negativ si pentru a trezi dorinta de solidarizare cu obiectivele si cauzele feministe.  (Centrul Filia)

Chișinău

La data de 19.10.2014, câteva zeci de persoane au organizat în centrul Chișinăului un marș de solidaritate cu victimele hărțuirii stradale, - transmite Curaj.TV.

Această acțiune a avut loc în paralel cu marșul din București, unde hărțuirea stradală este făcută vizibilă ca o problemă gravă deja de câțiva ani.

Participanţii la marş au adus plancarde cu inscripţii: "Stop hărţuirii stradale - Faceţi străzile sigure pentru femei!" "Nu sunt câine nu mă fluiera", "Eu nu am întrebat părerea ta despre corpul meu" ş.a.

"Hărțuirea stradală are o dimensiune de gen. Aceasta înseamnă că FETELE, FEMEILE sunt țintele cele mai dese ale hărțuirii stradale, iar BĂIEȚII, BĂRBAȚII sunt cei care hărțuiesc, atât fetele/femeile, cât și alți băieți/bărbați. Acest lucru ar trebui să înceteze. Spațiul public este pentru toți și trebuie să fie unul sigur pentru fiecare dintre noi. Iar felul în care fetele, femeile, băieții, bărbații se îmbracă, arată, merg, vorbesc, râd - NU trebuie să fie motive de a comenta și a pune/întinde mâna," - au menţionat organizatorii evenimentului. (GENDERDOC-M)


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram