Flashmob de protest față de proiectul de interzicere a avortului în Spania inițiat de ministrul Justiției Alberto Ruiz-Gallardón.
Ne solidarizăm cu femeile din Spania şi de peste tot din lume când este încălcat dreptul de a decide asupra propriului corp. De ce? Pentru că ştim din propria noastră istorie care sunt consecinţele interzicerii avortului. În 1966, a început în România lui Ceauşescu un experiment social şi politic în urma căruia au murit peste 10.000 de femei, iar multe altele au rămas cu traume emoţionale şi fizice. În acea perioadă, până la revoluţia din 1989, din cauza decretului de interzicere a avortului, zeci de mii de femei au recurs la întreruperea sarcinilor nedorite în clandestinitate, prin utilizarea unor instrumente şi substanţe care le puneau viaţa şi sănătatea în pericol. Medicii şi asistentele care încercau să ajute femeile făceau obiectul anchetelor poliţiei şi securităţii Statului şi băgaţi la închisoare. Nu vrem ca astfel de lucruri să se mai repete în nici un loc din lume.
Ne alăturăm numărului mare de organizaţii şi femei din Spania care se opun proiectului de lege iniţiat de guvernul conservator şi le sprijinim protestele. Interzicerea avortului nu are ca efect diminuarea numărului de femei care recurg la întreruperea de sarcină, ci le determină pe femei să facă avort în condiţii improprii din punct de vedere medical. Actuala lege spaniolă respectă autonomia morală a femeilor, accesul lor la drepturi sexuale şi reproductive. Scoaterea avortului în afara legii va reprezenta o întoarcere într-un trecut al încălcării drepturilor femeilor în care turismul pentru avort era o practică obişnuită, însă în lipsa resurselor financiare femeile sărace se vor confrunta cu o dublă discriminare de gen şi socială.
Politica nu trebuie să se amestece în decizia femeilor de a păstra sau nu o sarcină, iar statul nu ar trebui să interzică ori să restricționeze acest drept al femeilor de a lua decizii în privinţa propriului corp. În mod ironic şi paradoxal, în contextul Preşedinţiei Spaniole a Uniunii Europene din 2010, Organizaţia Femeilor din cadrul PES s-a dedicat promovării integrităţii corpului prin campania “Corpul Meu, Drepturile Mele/My Body, My Rights”. Această campanie a urmărit să asigure respectarea principiului fundamental al libertăţii şi egalităţii, precum şi posibilitatea femeilor de a alege şi a avea control asupra corpului lor.
La nivelul Uniunii Europene, Parlamentul European, a adoptat în 2002 raportul Anne van Lancker prin care acesta recomandă statelor membre ca avortul să fie legal şi universal accesibil, pentru a proteja drepturile reproductive ale femeilor. În Uniunea Europeană, prevederile statelor privind legalizarea avortului sunt diferite, însă niciun stat nu a revenit într-un timp aşa de scurt asupra unei decizii luate anterior în sprijinul accesului femeilor la drepturi sexuale şi reproductive. Îngrădirea drepturilor sexuale şi reproductive, criminalizarea avortului sunt fenomene care au creat controverse în Ungaria, Irlanda şi Polonia. Nu ne dorim ca Spania să contribuie la creşterea numărului statelor care încalcă drepturile femeilor prin decizii care restrâng drastic libertatea de decizie.
Dorim să subliniem că este necesar ca statele să asigure condiţiile legale prin care femeile să îşi poate exercita drepturile şi să facă dovada respectului pentru corpul şi autonomia morală a femeilor. Avortul este alegerea a femeilor.
Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro
Coaliția pentru Egalitate de Gen