10 ani de acțiuni feministe în stradă

Protestele anti-austeritate

ianuarie-februarie 2012
Piața Universității, București
FOTO de: Oana Băluță, Tudorina Mihai, Vlad Ilaș

Feministele au fost prezente la protestele împotriva măsurilor de austeritate anunțate de guvernul Boc.

Manifest

De prea multe ori deciziile luate de guvernanti au fost nedrepte si au afectat negativ viata femeilor. Exemple:

1. Diminuarea indemnizatiei concediului parental. Economie infima la buget, dar costuri sociale importante.

2. Intr-o perioada in care violenta impotriva femeilor este o experienta cotidiana a multora, guvernantii decid sa desfiinteze (nu sa reformeze) acele institutii cu atributii in domeniu. De exemplu, Agentia Nationala pentru Protectia Familiei.

3. Masurile guvernamentale ale ultimilor ani au fost luate fara nici un fel de analiza de gen a politicilor publice. Singura institutie de stat care ar fi putut face asta era Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), care a fost transformata intr-o Directie lipsita de putere in cadrul Ministerului Muncii.

4. Sectoarele educatiei si sanatatii, foarte afectate de masurile guvernamentale, sunt sectoare feminizate.

5. In combaterea crizei s-au luat masuri care au afectat negativ si/sau au ignorat grupurile vulnerabile, in loc sa le protejeze (ex. mamele singure, pensionarele, femeile rome).

(Extras din articolul „Centrul FILIA este prezent la protestul din Piata Universitatii. De ce?” )


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram