10 ani de acțiuni feministe în stradă

Protest împotriva sterilizării femeilor rome

21 Aprilie 2016
Primăria din Alba Iulia
FOTO de: Iulia Caterina Sessa

Acţiunea a avut loc în contextul declaraţiilor lui Rareş Buglea consilier local şi membru PNL.

Organizatoare: Asociația E-Romnja

Manifest

Corpurile Femeilor Aparțin Femeilor!

În anul 2013 un membru al PNL Alba declara: „Ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", afirmaţie pentru care a fost amendat de CNCD cu 8.000 de lei.

Trei ani mai târziu (în anul 2016), același membru PNL sfidează legea și valorile de drepturile omului afirmând: „Nu poate nimeni să mă determine să îmi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă, şi mă refer şi la părinţi, trebuie să facă atâţi copii cât poate să crească. Niciodată, indiferent că eşti ţigan, român, ungur nu poţi să faci mai mulţi copii gândindu-te că ţi-i creşte statul, neamurile, vecinii, comunitatea“.

Trăim într-o perioadă în care corpurile noastre, ca femei rome sau sărace sunt subiect pe agenda politică a unor așa -ziși politicieni cu afinități în ideologiile naziste, rasiste și eugenice.

Suntem ținta unor instigări la ură, rasism și misoginism fiind în același timp ignorate contextele istorice, sociale și economice sau rasismul instituțional de care ne lovim în accesul la serviciile de sănătate și segregarea în spitale Drepturile reproductive sunt în pericol. Nu doar pentru noi femeile rome dar în general pentru toate femeile aflate în situații vulnerabile, la risc de sărăcie sau care nu întrunesc ‘’standardele’’ unor politicieni.

Haideți cu noi la Primăria Alba Iulia pentru le arăta că nu tolerăm astfel de discursuri.

Pe 21 Aprilie începând cu ora 15 vă așteptăm în fața Primăriei Alba Iulia pentru a ne arăta revolta cu privire la aceste declarații ce nu își au locul într-o țară democratică, membră a Uniunii Europene.


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram