Membrele asociației E-Romnja împreună cu un grup de fete rome a organizat un protest în data de 8 septembrie 2020 în fața sediului poliției din Valea Seacă, în urma unui caz de abuz sexual.
Asociația E-Romnja a început să lucreze în comunitatea din Valea Seacă încă din 2014. De-a lungul timpului, violența împotriva femeilor și abuzurile sexuale au reieșit intotdeauna ca principale probleme structurale în care autoritățile nu intervin. Lipsa intervenției poliției îi încurajează și mai mult pe violatori. În același timp descurajează tot mai des fetele și femeile supraviețuitoare care vor pedepsirea agresorilor, deoarece ele rămân singure și neputincioase în fața unui sistem patriarhal, sexist, clasist și rasist.
Problema violenței de gen și a agresiunilor sexuale împotriva fetelor și femeilor nu a fost niciodată o prioritate a autorităților, iar întregul context al pandemiei de Covid 19 a accentuat și mai mult toate aceste probleme sistemice. Realitatea este că într-un interval de 6 luni ne-au fost semnalate mai multe cazuri de viol sau violență asupra unor minore din Valea Seacă.
Cel mai recent caz este al unei fetițe în vârstă de 8 ani, agresată sexual de bunicul patern. Cazul a fost sesizat chiar de sora mai mare a victimei, însă poliția din localitate nu a făcut nimic în sensul cercetării situației semnalate. Mai grav, prin neimplicare, a încurajat practica de mușamalizare a cazurilor de viol din comunitate. Agresorul este în libertate și continuă să fie un pericol pentru alte fetițe din comunitate.
În majoritatea cazurilor, autoritățile acționează într-o manieră care îi determină pe părinții/tutorii victimei să ia decizia de a-și retrage plângerea. De cele mai multe ori, maniera de intervenție a autorităților este aceea de a nu înlătura agresorul/violatorul din comunitate sau din apropierea victimei, ci de a scoate victima din mediul familial.
Violenţa împotriva femeilor este în continuare tacit sau explicit acceptată atât la nivel de societate, cât şi la nivel instituţional. Statisticile pentru România arată că 1 din 4 omoruri au loc în familie, peste jumătate dintre cetățeni cred că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe, iar 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani. 81% din cazurile de violenţă se petrec la domiciliu - atât în rural (53% din cazuri), cât şi în urban (47%). Tot în 81% dintre cazuri, victimele violenţei sunt femei, iar în 92% dintre cazuri bărbaţii sunt agresori. 1 din 4 românce a fost agresată fizic sau sexual de partener. Cu toate acestea, doar 4% din actele de violenţă ajung în instanţă. În plus, România este una dintre principalele țări de origine ale victimelor traficului de persoane din Europa, de multe ori traficul având loc cu complicitatea autorităților.
Din cauza inacțiunii poliției, violatorii continuă să fie în libertate, să își intimideze victimele, să se bucure de toate privilegiile unui sistem patriarhal, toxic și opresiv! Din cauza inacțiunii poliției, fetele și femeile trăiesc zi de zi cu frică și cu stigmă, într-o lume nesigură care normalizează violența, abuzurile și violurile!
Până când? Până când poliția rămâne inertă în fața violatorilor? Până când judecătorii favorizează violatorii? Până când statul și societatea vor închide gura victimelor?
Ce cerem
Urgentarea începerii anchetei în cazuri de viol și abuz sexual, pentru protejarea minorelor din localitate;
Implicarea poliției din localitate pentru emiterea de urgență a ordinului de restricție în cazurile de viol/agresiune sexuală/abuz sexual semnalate și urmărirea respectării acestora, astfel încât agresorii să nu mai poată intra în contact cu minorele;
Asigurarea protecției tinerelor agresate, prin asigurarea unui răspuns specializat și prompt la apelurile 112 din localitate în astfel de cazuri de risc;
Suplimentarea numărului de polițiști la posturile locale, respectarea programului de lucru de către polițiștii de la posturile locale, formarea obligatorie a acestora, a personalului juridic și medical în problematica violenței de gen. De cele mai multe ori, reprezentanții instituțiilor sunt misogini, rasiști, homofobi, transfobi și nu au cunoștințe specifice despre nevoile victimelor violurilor sau abuzurilor sexuale;
Formarea de echipe mixte femeie-bărbat de agenți de poliție care să instrumenteze cazurile de violență sexuală și violență domestică;
Simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale, cu respect pentru femei, fără a le obliga să retrăiască trauma;
Debirocratizarea procesului de eliberare gratuită a certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență.
Simplificarea procedurii prin care persoane abuzate sau ignorate de către agenți ai Poliției să poată depună plângeri împotriva acestora.
Mai multe adăposturi în toată țara pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală, cu funcționare non-stop și capacitate raportată la cifra reală a femeilor care au nevoie de ajutor, indiferent de statutul actului de identitate.
Centre specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală;
Introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen. E nevoie să învățăm să nu mai trăim într-o societate sexistă, rasistă, clasistă și homofobă!
Care este lupta noastră
În localitățile sărace, femeile, fetele și chiar și copilele trebuie să facă zilnic față sexismului, abuzurilor și violenței. Sunt violențele unui sistem inegal, care lasă aceste localități fără resursele, fără infrastructura, fără serviciile publice de care fetele și femeile au nevoie pentru sănătatea lor fizică și psihică, pentru siguranța lor. Sunt abuzurile patriarhatului, în care violul este permis sau scuzat. Este sexismul instituțiilor represive, precum poliția, care vrea să ne amendeze și ne pedepsească cu fiecare ocazie, dar niciodată nu ne apară și nu ne face dreptate când avem nevoie. Pe deasupra, sunt violențele unui sistem rasist, care vrea să ne facă să credem că viețile noastre sunt mai puțin valoroase dacă aparținem unui minorități etnice.
În fața acestor nedreptăți, suntem unite împotriva abuzatorilor. Cerem protecție pentru fiecare dintre noi și pentru noi toate, dar mai ales pentru cele mai tinere dintre noi, încă minore, care sunt cele mai vulnerabile. Cerem dreptate pentru fiecare dintre noi și pentru noi toate!
Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro
Coaliția pentru Egalitate de Gen