10 ani de acțiuni feministe în stradă

Cum se scapă de-un viol, domnilor judecători?

8 Martie 2019
Tribunalul București
FOTO de: Maria Cîrstea

Protest la Tribunalul București împotriva sentințelor prea blânde date de judecători violatorilor și împotriva judecătorilor care decid că violul se produce și din vina victimelor, chiar dacă acestea sunt fetițe sau adolescente.

Organizatoare: Grupul Mulțumesc pentru Flori, cu promovare prin Feminism Romania, Centrul Filia, Asociația E-Romnja

Manifest

De 8 martie protestăm împotriva abuzurilor, agresiunilor sexuale și violenței normalizate!
Pe 8 martie spunem stop impunității de care beneficiază agresorii!
Mergem la Tribunalul București ca să atragem atenția că sistemul judiciar este complice cu agresorii.
Fetele și femeile supraviețuitoare ale agresiunilor sexuale nu sunt vinovate.
Indiferent cum arată.
Indiferent cu ce sunt îmbrăcate.
Indiferent de ora la care se plimbă noaptea.
Indiferent de mediile din care provin.

***
Pe 8 martie, la ora 12.30, mergem în fața Tribunalului București (Bd. Unirii 37, vizavi de Biblioteca Națională), pentru a protesta împotriva sentințelor date de judecători.
Ne îmbrăcăm în negru și vom purta la gât bavete de judecători (bavetele le confecționăm noi, din hârtie).
Vom citi, pe rând, la portavoce, despre cazuri revoltătoare de violatori care au primit sentințe blânde și despre judecători care decid că violul se produce și din vina victimei.
Vom citi o poezie feministă a poetei Medeea Iancu.

***


O investigație jurnalistică recentă arată că sunt judecători care consideră, în sentințele date, că hainele unor fete de 10 ani sunt o justificare pentru viol și încadrează violul asupra unei minore ca act sexual consimțit. https://goo.gl/j1xhTN

Cifre din 2017 obținute de jurnaliști arată că peste 500 de agresori sexuali au fost condamnați fără executare și sunt în libertate (https://goo.gl/9iSXD5). 55% dintre români consideră violul justificabil în anumite circumstanțe, țara noastră situându-se pe primul loc din Europa (https://goo.gl/TXE3Bf).

În fiecare săptămână sunt înregistrate, în medie, la Poliție, 6 cazuri în care un bărbat este autorul unei fapte de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor (https://goo.gl/m4TJPE).

Trebuie să denunțăm iresponsabilitatea instituțiilor care, în loc să sprijine fetele și femeile, le supun unor noi abuzuri și umilințe.

Depunerea unei plângeri în contextul sistemului judiciar actual reprezintă o nouă agresiune și o nouă traumă căreia femeia trebuie să-i facă față. Pentru anumite grupuri de persoane – lucrătoarele sexuale, femeile cu dizabilități, rome, persoanele din comunitatea LBTQ, femeile sărace, sistemul de justiție precum și alte servicii de suport sunt cu atât mai puțin accesibile și mai opresive.

Sunt revoltătoare cazurile în care violurile sunt comise asupra minorilor, iar judecătorii chestionează victimele și găsesc circumstanțe atenuante agresorilor.
Sub nici o formă nu putem vorbi de consimțământ atunci când victima are sub 15 ani.

CEREM:
- Să fie judecat fiecare caz ținând cont de gravitatea acestui tip de faptă, care lasă traume adânci. Toți judecătorii și procurorii să fie formați pentru eliminarea prejudecăților despre victime în analiza cazurilor de violență și pentru creșterea înțelegerii despre gravitatea faptelor de violență și violență sexuală comise asupra femeilor și fetelor;

- Să nu mai fie chestionat comportamentul victimelor (cu ce era îmbrăcată, că a acceptat să meargă acasă la el sau a băut alcool). Violența nu poate fi justificată de niciun context!

- Să se simplifice procedurile instituționale pentru a evita re-trăirea traumei. Relatarea repetată în cursul anchetei (începând cu persoanele de încredere, continuând cu specialiștii – medic, asistent social, polițist, procuror, iar în final judecătorul) echivalează cu a re-trăi evenimentul și, automat, cu accentuarea umilințelor la care au fost supuse victimele.

- Violatorii să nu fie cercetați în stare de libertate și să fie monitorizați ulterior ispășirii pedepsei. Este vitală implementarea unor programe de reabilitare în închisori care să creeze posibilitatea înțelegerii de către agresori a fenomenului violenței sexuale și prevenirii recidivelor. Să fie înființate centre de consiliere a agresorilor sexuali, pentru diminuarea riscului de recidivă;

- Să se înființeze centre de urgență pentru victimele violului și să se formeze personal specializat în problematica agresiunilor sexuale care să acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică și consiliere legală;

- Să se ofere gratuitate la eliberarea certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență.

- Să fie formate echipe mobile de intervenție la nivel local în cazurile de violență domestică, care să intervină de urgență și să semnaleze posibilele cazuri de violență sexuală asupra minorilor. În majoritatea cazurilor agresorul este un membru de familie sau o persoană cunoscută victimelor minore, fapt pentru care multe agresiuni rămân neraportate.

- Cadrele didactice, consilierii școlari, mediatorii școlari să fie formați pentru a putea semnala imediat cazuri de violență sexuală și pentru a putea oferi elevilor informații despre cum pot recunoaște diferitele forme de violență și violență sexuală și care sunt pașii pe care ii pot urma.

Pentru un 8 martie al luptei împotriva violenței și impunității!


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram