10 ani de acțiuni feministe în stradă

Cade una, cădem toate!

08 Martie 2017
Ministerul Justiției
FOTO de: Gabriel Balanescu

Participantele au depus în fața Ministerului Justiției peste 100 de flori, fiecare având prinsă de ea un carton cu nume și circumstanțele în care femeile sunt omorâte în România. Apoi au format un corp comun care, lent, a căzut la pământ, pentru a arăta că atunci când o femeie este lovită, toate suntem lovite.

Organizatoare: Grupul Mulțumesc pentru Flori, cu promovare prin Feminism Romania

Manifest

La fiecare câteva zile în România este omorâtă o femeie. La fiecare câteva ore alta este bătută. Violența nu ține cont de clasă, etnie, educație sau mediu. Rămâne o chestiune de forță lăsată la latitudinea agresorilor care și-o exercită uneori cu complicitatea statului care ridică din umeri. Iar acest lucru trebuie să se schimbe. În luna martie, când femeia se află în centrul atenției, punem în discuție un subiect urgent: lipsa unei protecții reale a femeilor și fetelor victime ale violenței.

Organizăm o acțiune colectivă în semn de susținere a tuturor celor care suferă zi de zi, singure în spatele ușilor închise, de cele mai multe ori fără să intervină nimeni, nici chiar poliția.

CE FACEM: Vom depune în fața MJ peste 100 de flori, fiecare având prinsă de ea un carton cu nume și circumstanțele în care femeile sunt omorâte în România. Apoi vom forma un corp comun care, lent, va cădea la pământ. Acțiunea se va desfășura într-un mod prietenos, colectiv și pașnic.

CE POȚI TU SĂ FACI: Ajunge să vii și să chemi și alte prietene sau prieteni cu tine. De restul se ocupă organizatoarele campaniei #multumescpentruflori. Ar ajuta să ai cu tine o floare, dacă ai de unde să faci rost.

CÂT VA DURA: În jur de 15-20 de minute. Apoi îți vezi de ale tale știind că ai ajutat la răspândirea unui mesaj necesar și puternic.

Această acțiune artistică însoțește eforturile constante ale organizațiilor care luptă pentru siguranța de zi cu zi a femeilor și fetelor. Distribuie și alătură-te acțiunii.

Textul întreg al campaniei #multumescpentruflori:

#MultumescPentruFlori dar vreau respect!

În luna în care se vorbește despre flori și cadouri, am ales să ne solidarizăm pentru dreptate socială, politică, economică. Ne solidarizăm împotriva discriminării și a abuzurilor comise împotriva femeilor. O floare nu înseamnă un pas în plus spre egalitatea de gen.

Florile nu pot șterge umilința, jignirea, frica, marginalizarea cu care un număr mare de femei se confruntă în viața de zi cu zi. Atunci când li se cere să rămână „în banca lor”. Atunci când li se cere să-și joace rolurile în tăcere. Atunci când li se cere să nu iasă din cuvântul acelor bărbați pentru care „împreună” înseamnă o continuă luptă pentru impunerea puterii.

Florile nu pot compensa greutățile cotidiene, munca neplătită în gospodărie, orele nedormite și lipsa de apreciere pentru femei, blamate când nu sunt gospodine adevărate, soții care se sacrifică sau mame exemplare.

Florile nu pot îndulci palmele. Normalizarea violenței naște frică și oprimare, într-o societate în care tradiția violenței e ruptă din rai și în care mass-media face rating din agresivitate. Florile nu pot alunga rânjetele la glumele cu violuri.

Florile nu pot îmblânzi apelative ca „târfe”, „curve”, „panarame”, „pițipoance”, „parașute”, „păpușele”, „pisi”. Aceste cuvinte nu trebuie să mai aibă puterea de a crea teritorii de separare între femei bune și femei rele, între femei „cuminți” și femei „ușoare”. Cumințenia este o iluzie care scuză violența. Violența e pretutindeni și nu discriminează.

Florile nu pot scuza încadrarea în tipare și clișee care jignesc, în stereotipuri simpliste care transformă corpul femeii într-un abțibild sexy sau diform, într-un modelaj supus presiunii dietei, accesorizării, barbie-zării. Femeile nu sunt corpuri pentru fantasmele altora!

Florile nu pot anula discriminarea cu care femeile se confruntă la toate nivelurile și în toate structurile decizionale din societate. Bărbații ocupă posturile importante din universități, partide, sindicate, companii și instituții-cheie din economie.

Florile nu pot cosmetiza atacurile asupra drepturilor reproductive. Corpurile femeilor sunt captive în ideologii, politici de stat represive (există voci politice care au susținut nestingherite sterilizarea femeilor rome și a femeilor sărace) și discursuri religioase care pledează pentru interzicerea avortului. Coaliția pentru Familie și Marșurile pentru Viață sunt exemple de acțiuni împotriva dreptului femeilor de a alege.

Florile nu pot reduce presiunea socială a căsătoriei și a maternității. După căsătorie se așteaptă de la femei să devină mame, altfel „nu se împlinesc ca femei”. Când rămân însărcinate, riscă să-și piardă locul de muncă. Multe femei nu au acces la ecografii gratuite sau la condiții decente pentru nașteri. După ce nasc, li se cere să se sacrifice pentru copil, să nu se plângă, să nu intre în depresie. Căsătoria și maternitatea schimbă viața femeilor într-un mod despre care nimeni nu vorbește.

Florile nu pot îndepărta umilința violului marital – cel comis de soț asupra soției – subiect tabu în România.

Florile nu vorbesc despre suferințele și dramele femeilor exploatate în fabrici pe salarii de nimic. Despre traumele femeilor plecate la muncă în străinătate, care ajung de multe ori sclavele patronilor. Despre sentimentul de inutilitate trăit de femei care s-au reprofesionalizat de nenumărate ori ca să poată supraviețui. Despre realitatea discriminării femeilor lesbiene, queer sau transgender, nevoite să-și pună la bătaie sănătatea fizică și mentală pentru a-și păstra demnitatea în fața unei societăți homofobe și transfobe care le consideră cetățeni de mâna a doua.

Florile nu vorbesc nici despre durerea femeilor în vârstă, cu pensii umilitoare, care au muncit toată viața în condiții precare. Despre angoasele femeilor singure, care își cresc copiii cu mari eforturi. Despre greutățile femeilor cu dizabilități. Despre ura cu care sunt tratate femeile rome. Despre supraviețuirea la limită a femeilor bolnave într-un sistem de sănătate nefuncțional.

Florile nu vorbesc despre marginalizarea și stigmatizarea atroce a femeilor invizibile în societatea noastră. Despre vulnerabilitatea femeilor traficate, a femeilor fără adăpost, despre suferințele fetelor abuzate în centrele de plasament, despre violența cu care se confruntă lucrătoarele și lucrătorii sexuali.

Pentru un 8 Martie al solidarității între femei!

Pentru un 8 Martie al respectului pentru demnitatea femeilor!

Pentru un 8 Martie al angajării civice în crearea unui sistem legislativ care să nu tolereze abuzurile!

Pentru un 8 Martie al eliberării din captivitatea rolurilor prescrise!

Pentru un 8 Martie al drepturilor, nu al florilor!

De 8 Martie îți #MulțumescPentruFlori, dar vreau respect!

Alătură-te campaniei

Schimbă-ți poza de profil cu badge-ul #multumescpentruflori: https://www.isupportcause.com/camp.../multumescpentruflori-1

Scrie propria postare despre o situație cu care te-ai confruntat ca femeie. Adaugă hashtag-ul #multumescpentruflori


logo-coalitia-de-gen

Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 
Proiect derulat de:
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram